smc gbg juni 2015 foto sina farhat

Om SMC

Här läser du om klubbens start i USA och aktiviteten i Sverige.

Foto: Sina Farhat.

Välkommen till oss i Social Media Club Göteborg!

Social Media Club, SMC, är en internationell klubb för alla som är intresserade av och vill prata med andra intresserade om kommunikation på internet. Det som vi i dagligt tal kallar för sociala medier, kommunikation i digitala kanaler med mera.

Med mottot: If you get it, share it är det lätt att förstå syftet med klubben. Vi vill helt enkelt dela kunskap med andra nyfikna intresserade, dela det vi hittar på webben, lära av varandra och diskutera om framtidens internet.

SMC startade i USA

SMC startades 2006 av Chris Heuer och Kristie Wells i USA. Läs gärna mer på Social Media Clubs sajt.

I augusti 2011 fyllde Social Media Club 5 år. Läs Kristie Wells tankar om utvecklingen av SMC här. Se filmen där Chris och Kristie berättar om sina lärdomar av att utveckla SMC.

Nu är fler än 300 klubbar igång på 6 av 7 kontinenter världen över. Läs gärna om SMCs utveckling här.

SMC till Sverige och Stockholm

Annika Lidne aka @annika startade upp Stockholm Social Media Club, SSMC, i Sverige något år efter klubben startats i USA. Annika ville starta en mötesplats för att samla personer för att diskutera möjligheter med internets framtid. Träffarna blev snabbt populära vilket de fortfarande är.

SMC i övriga Sverige

Det finns fler klubbar i landet, mer eller mindre aktiva. De flesta använder sidor och grupper i Facebook för sin kommunikation.

I Stockholm: 2013 tog Isabelle Edlund över ansvaret för Stockholm Social Media Club. Under våren 2014 drog Isabelle igång en tävling för förnya klubben genom att låta klubbens deltagare tävla fram dels en ny logotyp dels starta en egen sajt. Resultatet lyfter fram klubbens filmade föreläsningar på ett tydligt sätt, se själv här: SSMC.se Här hittar du SSMC i Facebook, såväl sidan som gruppen.

I Malmö: Social Media Club Skåne heter numera Social Media Com och drivs som tidigare med en träff per månad. Klubbens webbplats och sida i Facebook . Träffarna i Skåne drivs fortfarande av Leif Kajrup aka @liffeman.

SMC till Göteborg

Sommaren 2009 deltog Carl Johan Magnusson aka @merkaptan i en lunch hos Annika på Stockholms Social Media Club.

Carl Johan Magnusson

När CJ kom hem till Göteborg tog han tag i att introducera göteborgarna för Social Media Club Göteborg. Han skapade en grupp i Facebook som kommunikationscentral och satte igång att bjuda in till möte. Sedan dess har mellan 20 och 100 personer träffats den siste fredagen i varje månad för att mötas, inspireras och diskutera olika teman relaterade till sociala medier.

Mellan 2009 – 2012 var vi några engagerade som drev en Social Media Club Chapter Support Association på försök i Sverige. Enkelt uttryckt var det en svensk styrelse som kunde hjälpa nya klubbar starta upp och driva sin SMC. Organisatoriskt skulle den svenska styrelsen fungera som ett lager mellan SMC.org och de svenska klubbarna. Vi lade ner försöket när det inte fungerade i praktiken.

I mars 2011 tog tog Maria Gustafsson på MIKU aka @mikumaria, över ansvaret för Social Media Club Göteborg.

Maria Gustafsson pressfoto Sofia Sabel

Maria har med glädje och engagemang deltagit sedan starten i Göteborg, var professional medlem i SMC och även ledamot i den svenska styrelsen.

Maria strukturerade upp träffarna och klubbens organisation. Hon startade en sida i Facebook som är lättare att använda i mobilen och köpte domänerna socialmediaclubgbg.se och smcgbg.se samt samlade in material från de första årens träffar med vilket hon började fylla denna sajt. Luncherna flyttade hon till Livingroom, sedan till Incontro på Gothia Towers och därefter till E HIVE.

Här på sajten samlar Maria intryck och erfarenheter på en fristående plats. Har du bilder, filmer eller annat material som hör hemma vid något inlägg, skriv gärna några ord och länka i en kommentar under inlägget. Så bygger vi gemensamt en kunskapsbank med Social Media Club Göteborg!

Klubben finns även på Twitter, Instagram, Google+ och på LinkedIn så se till att följa @smcgbg överallt där du kommunicerar.

Fotograf Sina Farhat är den som ser till att sajten strålar visuellt.
2015 till 2016 var trendanalytiker Lotta Gergils-Aston med som välkomnande värd på träffarna.

Peter Nordin, E Hive. Foto av Sina Farhat

Från och med januari 2016 driver Peter Nordin klubben vidare. Peter driver kontorshotellet Entreprenurial Hive, E HIVE, som är klubbens plats sedan augusti 2014.  Sina Farhat fortsätter som fotograf.

Ny arrangör och sajt för klubben
Letar du efter aktuell information om Social Media Club Göteborg, så hittar du den på smcgbg.com.

Varmt välkommen!

 

En reaktion på ”Om SMC”

Kommentarer inaktiverade.

If you get it, share it. #smcgbg