Mars 2016 smcgbg foto Sina Farhat

2016/3 Så kan vi lyckas med crowdfunding

Mars 2016

Tema: Crowdfunding – Hur lyckas man och vad är det bra för?
T
räff nummer 73.

Moderator: Erik Wallin @erikwallin på Twitter.
Under ett halvår reste Erik runt till sex ledande inkubatorer i världen. Han har bland annat undersökt vad som driver entreprenörer i Kenya och hur framgångsrika team byggs i Indien. Allt sammanfattas i boken “The startup adventure.”

Presentation av temat

Deltagarnas sammanfattningar

Deltagarnas sammanfattande ord efter gruppdiskussionerna.

Övergripande tema

Erik Wallin finansierade projektet genom crowdfunding. Men på frågan att det var lätt att genomföra en crowdfunding kampanj så svarade han på följande sätt.

”Jag hade läst om crowdfundingfenomenet och ville testa det. Så jag tog tjänstledigt, sa upp lägenheten och startade en kickstarterkampanj. Målet var att få in 150.000 kronor och det började bra med en del uppmärksamhet i media så jag tänkte att det skulle rulla på. Men efter fyra dagar fanns bara 2.800 kronor på kontot, så då tog jag istället på mig säljhatten. Precis innan planet lyfte till Nairobi så lyckades jag få in de sista pengarna.” Källa :Breakit

Hur gör man för att lyckas med Crowdfunding? Vilka är fördelarna med crowdfunding? Vad är Crowdfunding?

Crowdfunding, även kallat gräsrotsfinansiering, är en metod för vanliga människor att finansiera sitt drömprojekt till entreprenörer i både nystartade och etablerade företag att hitta finansiering till sina affärsidéer genom att vända sig till ett stort antal finansiärer.

Crowdfunding sker ofta genom en internetbaserad plattform där entreprenörer kan få kontakt med potentiella investerare och på så sätt få kapital och expertkunskap till sina verksamheter på ett effektivt och tidsbesparande sätt.

Det finns flera typer av crowdfunding men en sak har de alla gemensamt – engagemang. Personer som väljer att bidra med kapital till ett företag, tror på affärsidén, produkten eller vill helt enkelt stötta personen, entreprenören eller företaget.

Diskussionsfrågor

1 Vilka fördelar finns det med crowdfunding jämfört med tex traditionella lån genom ALMI
2 Vad tror ni kommer bli framtidens sätt att finansiera start ups \ nya företag?
3 Hur kan man bära sig åt för att starta en Crowdfunding campaign?
4 Vad finns det för incitament man kan använda sig av för de som skall stödja kampanjen.
5 Hur driver man vidare en idé \ projekt efter att kampanjen är slut?

Tack!

Foto: Sina Farhat som samlar bilder i gruppen på Flickr
Film:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Människa eller maskin? Identifiera dig, så hjälper du till att minska antalet spamkommentarer i bloggen. Tack! * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.